Kayıtlar

Mart, 2025 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Empati hakkında hikaye

 Mert, okuldan çıkıp otobüs durağına doğru yürüyordu. Hava soğuktu ve sert bir rüzgar esiyordu. Durağın köşesinde, eski kıyafetler giymiş bir çocuğun yere çömelmiş beklediğini fark etti. Elleri ceplerinde, ayakkabıları yırtıktı. Çocuğun titrediğini görünce, Mert bir an durdu. Yanına yaklaşıp, “Üşüyor musun?” diye sordu. Çocuk başını kaldırdı ve çekingen bir şekilde başını salladı. Mert, ellerini montunun cebine soktu. Sabah annesi ona bir çift eldiven vermişti. Ellerini sıkıca sarıyordu ama o, evine gidince sıcak çay içebileceğini biliyordu. Bu çocuk ise belki de eve bile gitmeyecekti. Eldivenlerini çıkarıp çocuğa uzattı. “Bunlar çok sıcak tutuyor. Ellerini korur,” dedi gülümseyerek. Çocuk şaşkın bir şekilde baktı, sonra gülümsedi. “Gerçekten mi? Ama senin de ihtiyacın var.” “Ben dayanabilirim,” dedi Mert. Çocuk eldivenleri giydi, yüzü biraz olsun canlandı. O an Mert, empati kurmanın ne demek olduğunu gerçekten anladı.

Nevruz İnfografi

Resim
 

Nevruz

Yeşerir toprak, uyanır bahar, Güneş gülümser, dağlar uçar, Nevruz gelirken, sevinç artar, Yeniden doğar tüm diyarlar. Ateşler yanar, türküler söylenir, Gönüller coşar, dostluklar eklenir, Birlik, beraberlik, umut filizlenir, Nevruzla hayat yeniden dirilir. Kır çiçekleri selamlar bizleri, Rüzgar taşır baharın müjdesini, Gel dostum birlikte kutlayalım bugünü, Nevruz bizim, umudun günü!

Çoklu kişilik bozukluğu

 Çoklu kişilik bozukluğu, diğer adıyla dissosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), bir kişinin içinde birden fazla farklı kimliğin yaşaması durumudur. Bu kimliklere "alter" denir ve her biri farklı isimlere, yaşlara, hatta farklı davranışlara sahip olabilir yani aslında aynı bedende farklı insanlar yaşıyormuş gibi hissettirir. DKB'si olan kişiler, bu alterler arasında geçişler yaşarlar ve bazen hangi kimlikte olduklarını bilemezler sanki bir bedende farklı farklı beyinler ve düşünceler varmış gibi hissederler. Bu durum, genellikle çocuklukta yaşanan travmatik olaylar veya ailesel sebepler sonucu ortaya çıkar. Kişi, yaşadığı travmayı zihninde parçalayarak farklı kimliklere bölerek başa çıkmaya çalışır. DKB'nin tedavisi uzun sürebilir ve genellikle psikoterapi ile yapılır. DKB, karmaşık ve zorlayıcı bir ruhsal bozukluktur. Bu bozukluğa sahip kişiler, kendilerini farklı zamanlarda farklı kişiler gibi hissedebilirler bu yüzden yaptıkları davranışlar birbirini tutmaz. Örneğin, bi...